Trauma i superació personal

10264251_10202881254303999_5820428508793791469_o

El nostre cos és un llibre on totes les experiències viscudes han escrit un capítol, més curt o més llarg. Alguns s’han quedat a mig escriure. Els més difícils d’escriure, de llegir. Impossible de posar-hi un punt i apart. Continuen vigents encara que ja fa molt que es van començar a escriure.

No es tracta d’arrencar aquest fulls, sino de reescriure’ls d’una altra manera, per poder finalment passar pàgina i descansar. Les experiències desbordants, les que en el seu dia vàren ser massa, o que es van repetir massa vegades, les que van sobrepassar els nostres límits tolerables, a les que vam haver d’encarar sense tenir els recursos, totes i cadascun d’aquelles experiències varen deixar una petjada massa fonda en el nostre sistema nerviós.

El trauma, provoca respostes desmesurades davant de situacions normals. Ens obliga a viure en un estat continu d’amenaça. Pot tancar-nos en nosaltres mateixos, ens distorsiona la visió de la realitat, dificultant-nos la vida. Veiem por a tot arreu o no el veiem enlloc. I en la distorsió és molt difícil viure-hi.

Treballant a partir de les sensacions en el cos, podem anar estirant el fil, perquè, a poc a poc, els patrons de comportament traumàtics puguin se canviats a patrons més adaptats. Alliberant-nos de l’esclavatge que suposa reaccionar a cada estímul i no ésser capaços de gestionar situacions quotidianes.

La teràpia somàtica permet prendre consciència de en quin punt de la nostra vida estem. D’on están els nostre bloquejos, per així poder superar-nos i superar els reptes que ens proposem. Una mirada al cos a través de les sensacions. Es millora la gestió emocional generant recursos per als moments de més intensitat, generant més capacitat de poder estar en el nostre centre en circumstàncies més difícils.

Els cavalls ens proporciones una ajuda inestimable, al proporcionar-nos situacions reals on el nostre sistema nerviós queda al descobert per a poder evidenciar com reaccionem davant el perilll o del que nosaltres percebem com a perill. Reaccionen de manera instantània a cada canvi energètic que es produeix en nosaltres. Ens permeten, si tenim el valor i la honestedat, de veure qui som realment. De créixer en el nostres punts forts i millorar en les nostres dificultats. I tot això sense judici i d’una manera clara i precisa.

Tot el que vivim i experimentem queda integrat en el cos. La feina en la natura facilita aquest retrobament amb el cos i les sensacions que hi viuen.

 

Somatic Experiencing, és el model de teràpia somàtica de Peter A Levine

 

Leave a comment